It's not the years, it's the miles

Sådärja, efter en kort tids uppehåll är Helly the Blogger nu tillbaka med ett nytt, spännande inlägg. Alla som längtat och trånat kan med andra ord känna sig lugna igen!
Vad händer?
Jag har ingen röst, och då menar jag verkligen ingen röst. Jag har inte kunnat prata ordentligt sedan i söndags, i tisdags var jag helt stum, igår var det bättre men idag är det sämre igen. Det är fruktansvärt jobbigt och inte roligt alls, särskilt som jag precis börjat komma igång med sången och saxofonspelandet igen. Nu är mina lungor ett skämt. Jävla min kropp, jävla dåliga timing, jävla dåliga allting just nu. Framför allt jävla dåliga ekonomi och jävla dåliga norska jävla sjukhus som tar alla mina jävla pengar. Det enda positiva jag fick ut av mitt sjukhusbesök igår var vetskapen att jag varken lider av ångest, depression eller psykos. Inte för att jag på något sätt har misstänkt det förut, men efter över fyra timmars väntan i ett väntrum fullt av andra sjuklingar är det inte utan att man börjar ana vissa symptom hos sig själv. Så jag tog en broschyr (det enda läsbara som fanns i väntrummet, heja!) och min oro stillades ganska fort. Inga vanföreställningar här, inte! (Lite yrsel, visserligen, men av hela andra orsaker.)
För övrigt är min "nyvunne vän" inget annat än just en vän igen, vilket är bra antar jag. Lite förvirrande bara. Det här med förhållanden kan verkligen ställa till det för vanliga, sunda relationer. Och mitt huvud ska vi inte tala om! Jag hade i alla fall en väldigt trevlig helg i Göteborg och tror att det var precis vad jag behövde. Nämnas bör även att min busschaufför på hemvägen inte var riktigt som en busschaufför ska... Det var en spännande resa, minst sagt, och fram kom vi i alla fall. Hem kom vi? Bort kom vi?
Aj aj aj.


As we were speaking of the devil, you walked right in

Jag är dålig på att uppdatera bloggen och anledningen är (som alltid när det gäller mig) prestationsångest. Härmed kommer en uppmaning till alla om att sluta läsa min blogg så jag slipper detta lidande varenda gång jag skriver.
Hur som helst, nu när ni ändå är här och läser om mitt stackars lilla liv och jag faktiskt sitter här med ett inlägg som trots allt kommer publiceras, så kan jag ju åtminstone vara schysst och berätta lite om vad som händer för tillfället.

Jag jobbar på dagis. Det är förbannat trevligt och spännande. Jeg snakker norsk når jeg är på jobb. Jag träffade en anderstorpsbo på Lidl i centrala Oslo idag, det fick mig att må lite dåligt över hur liten världen är. Jag har gräddat pannkakor och känner mig duktig och vuxen. Norska barn är förbannat energikrävande och jag somnar förmodligen inom tio minuter. Därav detta tråkinlägg.
Jag vill ha vår! Jag vill ha vår!
Jag vill ha en miljon på banken och en gunghäst!

Sunday morning

Jag har nu suttit uppe hela natten och tittat på hela första säsongen av Scrubs. Just nu känner jag mig... tom. Måste ha andra säsongen. Måste... ha...
Det håller på att bli en sjukdom. Hjälp mig.

I fredags var jag och min roomie ute på byn och roade oss. En öl kostade 77 spänn vilket är typ 90 svenska. Heja Oslo! Hur som helst var det en väldigt trevlig kväll (som dessvärre fick ett tidigt slut eftersom vi var tvungna att passa sista tåget hem, nattbuss var inte inräknat i budgeten) och vi har nu skaffat oss våra första norska vänner varav två av dem ska skaffa jobb åt mig. Yeah.

Speciell, och alldeles særskild

Jag har fruktansvært ont i huvudet just nu - då ær det inte roligt att sitta framfør en datorskærm och vara trevlig i telefon på samma gång. Hjælp mig.
Himlen i Oslo ær alldeles blå idag och det gør det førhållandevis lætt att hålla humøret uppe trots att ytterligare två timmars telemarketing återstår innan jag får åka hem till mina åtta kvadrat och vila. Idag ska jag førresten ta mig ut på stan hade jag tænkt, om bara huvudværken vill slæppa. Kanske tar en tur med hunden eller bara lite upptæcktsfærd i grannskapet framåt kvællen. Det ær billiga nøjen som gæller før min del just nu.

Igår såg jag den nya Tim Burton-filmen men blev inte alls imponerad, trots Johnny Depp liksom. Då ær det rætt illa...

Var førresten nyss inne på en norsk sida før bredbands-TV dær det førsta man ser ær den hær bilden: 
http://www.forbrukertipset.com/visiononline.asp
Heja værlden! Verkligen!

Ja, hejsan

- Hej det ær Marianne.
- Hej, mitt namn ær Helena. Jag ringer från Viasat och søker Birgit.
- Jaha, det ær inte jag.

Nej, det fattar væl jag med.


Here comes the sun

Livet blir så vældigt mycket enklare nær solen skiner.

Imorgon blir min sista dag på det hær jobbet, på måndag ær det førmodligen dagis som gæller. Adecco sitter inte med tummen i røven i alla fall, hærligt nær saker hænder.


Break on through to the other side

Yes yes, heja mig. På måndag har jag nytt jobb om jag vill, då blir jag lågavlönad dagisfröken med allt vad det innebär... Tjoho! Det är i alla fall bättre lön än vad jag har just nu, och man kan ju alltid hoppas på att norska barn är trevligare än svenska.

You know the day destroys the night

Nu har jag hittat en Barcelonatavla som ska hænga på min vægg SNARAST!
Tur att jag snart ær rik.

Everything will be alright

Nu ska jag tydligen bo i Norge hela livet. Damen på likningskontoret mer eller mindre bestæmde att jag skulle stanna hær længre æn ett halvår, det var rætt roligt. Hon var trevlig och vældigt hjælpsam, snart har jag mitt personnummer och mitt skattekort och då ær allt som det ska vara!
Hann också titta førbi Adecco på væg till likningskontoret (var uppe med tuppen i morse, ANSVARSFUUUULLT! Sån ær jag, nuførtiden!) och de var också vældigt vænliga. Norrmæn! I like! Snart har jag ett jobb som inte innebær att støra folk i deras hem... Førhoppningsvis. Blir nog till att jobba på dagis eller nåt. Heja mig!

Nu ær det førresten inte roligt længre, utan morsomt. Och nær jag førsøker førklara att saxofon faktiskt ær det roligaste intstrumentet jag vet så bara snubblar jag på det dær ordet, och det ær tur att norrmæn har bættre koll på oss svenskar æn vad vi har på dem...


Hyggligt

Nu har min hyresvärd varit här och monterat en garderob åt mig. Nice! Synd bara att det inte precis gör mitt rum större... Hjälp!

Ikväll har jag och mina roomies bakat en kladdkaka i stekpanna. Resultatet var över förväntan! Nu är jag en mätt bulle och kommer förmodligen somna gott. Är hur trött som helst vilket inte är så konstigt efter den här dagen. Ska titta på ett Simpsons-avsnitt nu, sen är det tamejfan läggdags som gäller. Tidigt imorgon bitti ska jag till likningskontoret och fixa med personnummer och skattesedel, ska bli skönt att få det avklarat. Sedan blir det telemarketing och även en sväng förbi Adecco under dagen, de ska få hitta ett jobb åt mig hade jag tänkt! Hoppas det går undan med de där siffrorna, behöver skaffa mig ett bankkonto snarast, det är förbannat jobbigt att behöva räkna om från svenska kronor till norska hela tiden. Inte för att jag hanterar pengar så ofta nuförtiden. De ligger på kontot där de ska, jag har ju för fan inte ens råd att köpa mjölk! Har varit duktig nog och fört anteckningar på alla inköp sedan jag kom hit och det är minsann inte många!
Tänk om jag faktiskt kan bli en vuxen och ansvarsfull människa trots allt...


...wiiiie!


Alex McMurray

Ja, æn en gång, liksom:

http://www.myspace.com/alexmcmurray


Nu har jag suttit hær i en halvtimme och lyssnat på norska telefonsvarare...
"Vennligst giv et beskjed efter pipetonen..."

Æh. Håll kæft.

Lunch

Hjælp! Sedan min stressade och inte særskilt næringsriktiga frukost klockan sju imorse har jag bara ætit en banan och nu kommer jag inte vara hemma førræn klockan sex! Aaaaah! Jag kommer dø av hunger långt innan dess, tråkigt slut på det hær lilla æventyret... Hørde nångång att ofta nær man kænner sig hungrig så ær det egentligen vætska man behøver, så nu dricker jag massa vatten men inte fan hjælper det.
Skit också. Och fan vad jag ska æta mycket nær jag kommer hem!

She's gone with the man in the long black coat

Jag behøvde verkligen gårdagen. Att få spendera dagen i Gøteborg var lætt vært de åtta timmar jag var tvungen att sitta på en buss med obekvæma sæten och lyssna på snarkande fjortonåringar. Mitt liv kænns næstan helt perfekt just nu, och det var verkligen længe sen sist. Senast jag mådde såhær bra låg jag nog i mammas mage. Nu ær det bara det ekonomiska oberoendet jag går och væntar på, sen ær allt precis som det ska!

Jaja, nu ska jag børja jobba igen. Norrmænnen ær inte alls lika trevliga idag, men jag kanske inte låter så trevlig jag heller. Ær trøtt som fan och børjar få ont i halsen, vilket innebær problem i den hær branschen. Dærfør tar jag det lite lugnt idag (det spelar ingen roll egentligen, oftast hinner man inte ens næmna sitt namn innan de slænger på i ørat på en. Way to go, otrevliga jævlar!)

Yes yes.


Japan, Marocko, Spanien... Och så lite Kina!

Måste minnas denna kænslan. Glada norrmæn!

We like Nathan. Nathan can stay.

Yes, nu har jag tittat på hela första säsongen av Queer as Folk och insett att varenda jävla replik i den serien är ett mästerverk i sig. Och Nathan kan stanna. Såklart. Nu blir det andra säsongen, precis lagom innan läggdags.

Idag har jag också konstaterat en gång för alla att det enda jag duger till i kök är att sortera kryddor i bokstavsordning. Helena + kök = katastrof. Och då menar jag inte bara när det gäller matlagning, utan allt som har med rumhelvetet att göra! I alla fall, dagens maträtt (latmat idag, men ibland måste det vara okej) blev pasta med pesto och kokosmjölk. Det låter gott! Hallå, visst gör det?! Don't try it at home, det är min rekommendation... Hädanefter ska jag tamejfan hålla mig till kokböcker och dylikt. Blä!

Och när vi ändå är inne på ämnet: Nästa person som har några åsikter om min handlingsförlamning i närheten av kylskåp och spisar och tallrikar och sånt kommer få en gaffel i ögat. Jag skulle aldrig se ner på någon som saknar taktkänsla eller någon som lider av dyslexi och JA! jag anser att det är PRECIS SAMMA SAK! Jag snackar om ex-pojkvänner. Om det var en hemmafru man var ute efter kunde man lika gärna sett sig om på annat håll. Fast det gjorde man ju också, så småningom. Så där har vi väl svaret, antar jag!

I can do what i want. I'm Mozart, I'm fucking Mozart!

Nu måste det ske

Något måste göras åt denna jävla lugg innan jag exploderar.


Inte fel fokus - dubbelt fokus

Jag känner mig helt avstressad. Är förmodligen första gången i hela mitt liv för jag känner inte igen känslan. Men det känns bra!

Och mitt rum är inte stökigt än. Jag trodde inte jag kunde, men jag kan! Tjoho!
Synd bara att oslo vägrar visa sig från sin bästa sida, och då menar jag vädermässigt. Regn, regn, regn. Och blöt snö på marken.

It's gonna break my heart, but I guess it'll be alright

Ja, mitt i natten och jag ska upp tidigt... Fel inställning, Helena!
Jobbet var kul idag, jag lyckades sälja vilket är bra. Så jag får vara nöjd. Däremot känns det som att jag borde börja se mig om efter något annat, inte för att jag redan tröttnat utan för att jag vet att jag snart kommer göra det. Efter detta blir det aldrig mer försäljning. Det är ett löfte!

Har nu skaffat mig ett månadskort till Oslos kollektivtrafik, nu är jag snart en äkta Oslobo. Härligt. Ska bara få till norskan med, sen så!

Det här är ett jävla äventyr. Det gillar jag!

My kind of rain don't fall around here

Första dagen på jobbet, bra bra bra! Mina jobbarkompisar verkar jättetrevliga, och jag tror jag kommer trivas alldeles utmärkt. Har inte ringt några samtal idag, bara suttit bredvid och lyssnat, och trots att jag inte kan säga att själva arbetsuppgifterna känns helt idealiska så tror jag inte att det kommer bli några problem. Måste bara tillåta mig själv att ge det några dagar. Kom på mig själv idag med att tänka nedvärderande tankar om mina språkkunskaper eftersom jag inte förstår språket som talas omkring mig fullt ut och för att jag ännu inte taler flytende norsk.
Jag ger mig själv en vecka. Sedan blir det väl späkning, eller något. Det är ju inte kinesiska, precis!

Imorgon börjar min kärriär som telefonförsäljare på riktigt, alla som inte har händerna fulla:
Håll tummarna!


Mitt lilla liv

Ja. Idag har jag varit vuxen och lagat mat (veggiburgare med couscous och vitlöksdressing, mumma) samt plockat och försökt få ordning på rummet. Mina åtta kvadratmeter börjar kännas som hemma! Har fortfarande lite bekymmer med garderobsbrist, men det kommer förmodligen lösa sig inom en snar framtid.
Idag har jag även hälsat på min hyresvärd och framförallt på dennes hundar! En stor och svansviftande golden retriver samt en übergullig taxvalp som försökte skrämma mig genom att sitta i sin mattes famn och titta på mig med sin genomträngande valpblick samtidigt som han skällde högljutt. Gissa om jag blev skraj...
På eftermiddagen var jag inne i centrala Oslo (snö, snö, snö och lite slask) där jag träffade Danny som visade mig vägen till mitt nya jobb. Verkade inte alltför krångligt att hitta dit, men ni som känner mig vet att mitt lokalsinne inte alltid är på topp. Det blir nog spännande imorgon!

Har även hunnit träffa en del norrmän, vänner till Danny och Martina. Mycket trevliga människor! Det här kommer bli bra, tror jag. Just nu är det egentligen bara en sak som saknas, och från och med nästa vecka blir avståndet i alla fall något mindre. Jag får nöja mig med det, antar jag.

Nu är det läggdags här, i landet i väst (eller Europas sista kommuniststat, hur var det nu igen?) och imorgon blir det till att gå upp tidigt. Ska vara på jobbet klockan nio. Hej, livet! Nu är jag med igen!

PS

Nu kan man höra lite musik a la Helena på www.myspace.com/helenalok

Maybe I wouldn't feel so humble

Då var det på riktigt. Knäppt!
Resan igår var minst sagt omtumlande, hur man kan köra vilse mellan svenska gränsen och Oslo är för mig ett mysterium men med Eniros vägbeskrivningar tycks allt vara möjligt! Det blev en liten extra utflykt ackompanjerad av diverse svordomar från framsätet men tillslut lyckades vi hitta rätt i alla fall.Och här kommer det bästa: Jag bor granne med Holmenkollen! Tjoho!

Nu börjar jag så smått komma i ordning på mitt lilla rum. Mitt största problem för tillfället är att jag inte har någon garderob. Eftersom min packning till mestadels består av kläder har jag försökt lösa detta på bästa möjliga sätt genom att lägga allt i små lådor som jag har placerat ut i rummet. Något opraktiskt, men snyggare än bruna kartonger!

Nu ska jag ta mig samman och göra mig i ordning, samt äta frukost i mitt lilla, lilla kök. Sedan ska jag ut på upptäcktsfärd i min nya hemstad och Danny ska visa mig mitt nya jobb. Hej, livet!

Världens största tack till pappa och Marie också, som förmodligen aldrig kommer återvända till Norge efter den här resan...

Damn!

NU börjar det likna något. Det mesta är nedpackat och mitt rum är nästan tomt. Tidigt imorgon bitti bär det av och damn! I'm ready!

I brist på annat att skriva om kommer här en fin stafettdikt som komponerats av tre puckon någon gång under gymnasietiden. Håll till godo!

Känslan kom och du var där
Min gitarr har jag jävligt kär
Den var inte kvar
Du allt mitt godis tar
Jag ska äta en hemlig drog
Och det rullade in en våg.

Denna vackra dikt är nedskriven i blyerts på ett avrivet kollegieblocksblad. Det bästa med dikten är att sista meningen, skriven av vårt egna lilla handstilsunderbarn, är ganska hafsigt skriven och "rullade" skulle mycket lätt kunna misstas för "fallade". Vilket jag tycker är lite mer originellt, för att inte säga banbrytande.

Det fallade alltså in en våg.